Wolf’s Creek was de eerste 0n30 baan die ik gemaakt heb.
Uitgangspunt was een diorama waarop wat treinbewegingen mogelijk zijn. Het geheel moest gebouwd worden op één module met beperkte afmetingen. 53cm is de maximale diepte. De lengte moest zodanig zijn dat hij door 1 persoon te hanteren is wat neerkomt op een maximale lengte van 120cm. Verder is de maximale hoogte 60cm.
De baan bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke banen. Een kleine rondgaande baan op een hoger niveau maakt het mogelijk dat er zonder al te veel aandacht eraan te schenken er toch beweging op de baan kan zijn. De baan die door het dal loopt is bedoeld voor handmatig rangeerwerk. Voor het rondgaande baantje waarop een klein mijntreintje komt te rijden is een diepte nodig van ca. 60cm. Door achter de achterwand een neerklapbaar schaduwspoor te maken kan dit zonder dat de module dieper wordt dan 53cm. Voor de andere baan kunnen twee uithaalbakjes aan de rechterkant achter een scherm geplaatst worden. Voor het ontkoppelen wordt gebruik gemaakt van Kadee magneten. De besturing vindt plaats middels een Locmaus of Multimaus handregelaar. De twee wissels worden met een schakelaar aan de voorkant van de baan bediend.
In oktober 2010 deed Wolf’s Creek mee aan de minibaantjes wedstrijd tijdens de 5e modelspoorexpo in Mechelen. Tijdens deze première behaalde de baan een 5e plaats. Daarna is de baan op verschillende tentoonstellingen en beurzen te zien geweest.
Ondanks het eenvoudige sporenplan biedt de baan veel mogelijkheden. Op het bovenste spoor rijdt een trein van het ene deel van de mijn naar een ander deel. Dit is een rondgaand spoor en zonder dat er iets aan gedaan wordt herhaalt dit proces zich. Achter de schermen kan desgewenst de loc omgewisseld worden of de rijrichting van de trein veranderd worden.
Op het onder gelegen spoor is het mogelijk om te rangeren. Het sporenplan is eigenlijk een “Z”. De twee uiteinden aan de rechterkant vallen buiten het zicht van de kijker en zijn hierdoor een soort van schaduwstation. Ook het achterste spoor aan de linker zijde verdwijnt in een tunnel waar een loc met wagen een tijdje aan het zicht onttrokken wordt. Met twee locs en twee wagens valt hier uitgebreid te rangeren. Ontkoppelmagneten bij de ingangen van de tunnels maken het mogelijk om vrijwel ongezien te ontkoppelen waardoor het lijkt of een loc een wagen heeft weggebracht en daarna weer zonder wagen terug komt.
Publicaties:
Continental Modeller Modelspoormagazine 103 Schmale Spuren 1-2012
Maart 2011 April 2011 Maart 2012
Fotoalbum
The good old days (in januari 2010)
Februari 2010
Mei 2010
Oktober 2010
2011
Ook in boekvorm verkrijgbaar: http://www.blurb.com/my/book/detail/1840858
This page has the following sub pages.
Schitterende baan. Complimenten!
Mooi gedaan zo, heel veel te zien op een kleine baan.
Eugene
ik wil hier graag van leren